Fandění. Čili způsob chování se. Sociální přizpůsobilost a tydle vidle. Začnu trochu zeširoka, protože vnímám určitou paralelu v úplně jiné oblasti a navíc v jiné době.
V gestapáckých koncentračních táborech určených k likvidaci lidí: byly celkem 4: Sobibor, Belzec, Chelmno a Treblinka, platily výnosem samotného Himmlera velmi přísná pravidla pro Němce. Všichni museli zdvořile zdravit, nesměli v žádném případě používat neslušná slova, museli dodržovat pracovní dobu a museli se k sobě chovat velice slušně. Byli to slušní lidé. Žili ovšem v trochu nereálném světě. Či spíše ve dvou světech. Jaksi mimo potaz se brala skutečnost, že zabíjeli, mučili, bili, znásilňovali a vyhlazovali jiné lidi, živé bytosti. Přes všechnu slušnost a uhlazenost, která jim měla zajistit statut řádných občanů a bezúhonných lidí, to byli dobytkové a totální svoloč. Bohužel vidím paralelu ve fanouškovském světě. Příklad: Jdu na hokej. Tatínek peskuje syna: běž po pravé straně ať může ta holčička projet na kole. Copak ji nevidíš? A pak je vidím a slyším na stadionu jak společně řvou: pražský kurvy! pískej píčo,pískej! černá svině! Odneste to hovno! atd. Kde došlo k tý změně? Kde jsou ti ohleduplní lidé z chodníku? A upřímně - vidím to i tady na těch stránkách. Skvělí, inteligentní kluci - včetně mne, abych se nevyčleňoval - a občas nám to ujede. Úcta odkulhá a zvítězí sociální chování fanouška. Kam koukal ten debil? To je čurák, že to nepřihrál na pár metrů. A říkám si - jaký je přesně rozdíl mezi náma a těma gestapákama, když tak snadno podlehneme elementární změně sociálního prostředí. Ti hráči a ani rozhodčí přeci nejsou debilové ani cokoliv jiného. Snaží se, hrají pro nás, pro sebe, pro fanoušky na stadionu, za svá angažmá, za svou budoucnost a nikdy, nikdy neudělají chybu naschvál /nevěřím na konspirace - byť nepopírám existenci podvodů/. Nechci mentorovat, samotnému mi to občas ujede. Spíš vím a rozumově si dokážu zdůvodnit, že by mi to ujíždět nemělo, nebo co nejméně, protože ani hráči ani ti debilní rozhodčí si to ve skutečnosti nezaslouží a v reálném světě, skutečně reálném, kdy se těm lidem budu dívat do očí, říct si jim to vážně nedovolím a hlavně mě to ani nenapadne.
_________________ Go!Go!Buffalo!
|